Internetul

Viața modernă a devenit mai ușoară, iar oamenii au datorită contribuției imense a tehnologiei și internetului acces la comunicare și schimb de informații fară nicio barieră. Nu există niciun dubiu că internetul ne-a făcut viața mai ușoară și mai convenabilă. Putem folosi internetul pentru a comunica cu oameni din întreaga lume, pentru a face afaceri online, pentru a ne face prieteni noi și pentru a cunoaște diferite culturi. Internetul asigură acces ușor la informații, imagini și produse, printre multe altele. În fiecare zi, Internetul continuă să ofere o nouă facilitate care să ușureze viața utilizatorilor și urmatoarea noutate vine din zona asistenților personali și a interacțiunilor vocale.

Cu toate acestea, Internetul conține și unele elemente, aspecte sau dezavantaje nedorite.

Avantajele Internetului:

Pentru început este important să menționez faptul că un beneficiu al Internetului este posibilitatea de a comunica cu oameni de oriunde, indiferent de distanța și fară să-ți părăsești camera. Comoditatea canalelor de comunicare și Social Media a transformat modul în care comunicăm.

În al doilea rând, informațiile reprezintă cel mai mare beneficiu pe care îl oferă Internetul. Orice informatie îți dorești, este disponibilă pe Internet și nu mai ești nevoit să plătești pe cineva pentru a-ți oferi respectiva informație. Motorul de căutare Google a devenit principala sursă de informare și de trafic trimis către magazine online și companiile care se promovează prin strategii de SEO sau campanii PPC. Instagram și YouTube au devenit principalele platforme pe baza cărora oricine își poate dezvolta o carieră și o comunitate fidelă. Foarte multe persoane beneficiază în prezent de pe urma acestor platforme pentru că au înțeles importanța Internetului. Foarte mulți artiști și cântăreți și-au lansat sau relansat cariera prin intermediul unor platforme de Social Media precum: Facebook, YouTube, Instagram, Vine, Snapchat, Twitter, etc.

De asemenea, evoluția Internetului a condus și la realizarea de joburi care nu existau și foarte multe persoane și-au dezvoltat o carieră sau afaceri de succes pe baza accesului la Internet.

În al treilea rând, divertismentul este un alt motiv pentru care Internetul a devenit popular și care a convins oamenii să navigheze constant pe toate platformele disponibile. Chiar și celebritățile au avut de profitat de pe urma avantajelor oferite de Internet pentru campaniile promoționale de promovare a brandului personal, a propriilor produse și servicii sau pentru promovarea uno produse și servicii pentru care sunt pătite.

Internetul a revoluționat industria de divertisment prin apariția platformelor de conținut on-demand (atunci când vrei tu să urmărești), precum Netflix și multe altele. În prezent, oamenii nu mai au nevoie să ajungă la cinema pentru a urmări un film sau să achiziționeze CD-uri și casete pentru a asculta muzică, datorită unor aplicații care îți oferă acces instant prin Internet la orice melodie.

Internetul ne-a făcut viața foarte convenabilă și nimeni nu poate să nege acest lucru. Au apărut numeroase servicii online prin intermediul cărora putem efectua toate tranzacțiile online. Putem să rezervăm bilete la un film sau să-l vedem online, să trimitem bani online, să platim facturi, impozite sau chiar să ne planificăm singuri o vacanță cu toate cele necesare.

Din punctul meu de vedere dintre toate aceste aspecte pozitive ale Internetului, cel mai interesant este compararea prețurilor unui produs sau serviciu înainte de a lua decizia de achiziție. Studenții consideră că impactul Internetului asupra lor este unul pozitiv datorită accesului la materiale și resurse utile, ceea ce le oferă mult ajutor și îi scapă de anumite griji.

Avantajele folosirii Internetului s-au făcut simțite și în modul în care a evoluat ideea de a face bani, de la un job la o afacere online, de la student la blogger, Youtuber sau Instagrammer cu o audiență de peste 100 de mii de oameni.

Dezavantajele Internetului:

Cu toate acestea, pentru toate avantajele și aspectele sale pozitive, Internetul are și foarte multe riscuri potențiale. Da, Internetul ne-a făcut viața mai ușoară în foarte multe feluri și va continua să facă acest lucru prin evoluție constantă, însă, acesta a generat și o serie de probleme utilizatorilor săi. Furtul online de informații și utilizarea intenționată în mod greșit a acestora reprezintă două dintre cele mai negative efecte ale utilizării Internetului.

Un alt efect negativ sau dezavantaj al Internetului este faptul ca permite unui numar mare de oameni să rămână anonim atunci când accesează diferite site-uri. Ceea ce permite unor persoane sa profite de oameni nevinovati și să abuzeze de încrederea lor. Și acest lucru este utilizat prin platforme precum Facebook Ads sau Google Ads și de anumite companii care vând tot felul de produse si medicamente dubioase care n-au niciun efect concret și se îmbogățesc profitând de naivitatea utilizatorilor de Internet.

De asemenea, unul dintre multele dezavantaje ale Internetului este faptul că a oferit unui număr foarte mare de oameni posibilitatea de a deveni speakeri motivaționali, coacheri și traineri pe subiecte cât mai diversificate. În România ultimilor doi ani am întâlnit foarte multe persoane cu care am discutat despre anumiți speakeri, coacheri și traineri la cursurile cărora au participat și de unde au plecat la fel cum au venit, fară nicio informație și niciun plus de valoare educativă sau informativă.

Recomandari pentru folosirea Internetului de către copii

Internetul este important, nu putem spune altceva. Însă, mai important este să înțelegem foarte bine cum funcționează acest ecosistem și cum ne putem feri de a fi păcăliți, înșelați sau de a arunca sume de bani pe informații care sunt deja gratuite online în Google. În plus, folosirea internetului trebuie făcută cu măsură.

  • Nu oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta (cum ar fi numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii, adresa, şcoala la care înveţi). Dacă anumite persoane insistă să afle aceste detalii, anunţă-ţi imediat părinţii, deoarece este foarte probabil că au intenţii rele;
  • Prietenii din mediul on-line trebuie să fie doar cei pe care îi cunoşti în realitate. Nu accepta niciodată să te întâlneşti direct cu cineva cunoscut pe Internet şi nu folosi telefonul personal pentru a suna o asemenea persoană!
  • Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane, în afara părinţilor;
  • Nu uita că nu tot ceea ce vezi sau citeşti pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată în realitate!
  • În cazul în care primeşti pe e-mail mesaje de la persoanene cunoscute, nu le deschide. Nu accesa link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje;
  • Dacă cinevate face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă; poţi oricând să îi scoţi de pe lista de contacte pe cei cu care nu vrei să mai comunici!
  • Cere ajutorul, în orice situaţie, persoanelor în care ai încredere, poliţie, părinţi, profesori sau prieteni apropiaţi.

Articole pe acest subiect:

https://www.salvaticopiii.ro/sci-ro/files/92/928f0bff-bffa-447a-9a27-df979ba1008f.pdf