KONSOL OYUNLARI :
3 yaşından önce, dokunmatik tablet oyun eşliğinde kullanılıyorsa ; çocuklara göre uyarlanmış yazılımlarla günde en fazla 10 dakika.
3 yaşına kadar, beş duyu organına hitap eden ve onun uzayda ve zamanda yön bulmasını sağlayan hiçbir şey geleneksel oyuncakların yerini tutamaz. Üstelik, manipüle ettiği küçük karakterler arasında yarattığı etkileşimlerde kendisini dünyanın bir izleyicisi değil, bir aktörü olarak hisseder.
6 yaşından önce ; çocuğunuza her an erişebileceği kişisel bir konsol oyunu veya tablet sunmayınız. Bu yaşta, tek başına oynamak hızla basmakalıp ve zorlayıcı hale gelir.
Önemli Notlar :
• Ekran süresi hakkında net kurallar belirlemek önemlidir,
• Oturma odasına ekranların takılması önemlidir,
• Başkalarıyla oynanan video oyunlarını tercih etmek önemlidir, bilgisayarlar ve ev konsolları bazen aile oyunlarına, hatta eşlik eden öğrenmeye destek olabilir.
Mevcut teknolojilerde, konsollar on parmaktan sadece birkaç parmağını kullanmasını sağlıyor. Çocuk kendi ellerini kullanarak özellikle çizim, modelleme ve başkalarıyla oynayarak hayal gücünü geliştiriyor. Oyun konsolları ne otomatizmaları, ne ince motor becerilerini ne de yaratıcılığının gelişimini teşvik etmez
9 yaşından önce, Ekranları oturma odasına kurmak, orada neler olup bittiği hakkında aile diyaloğu yapmak önemlidir. Çocuklarınızın sadece yaş konusunu kontrol etmek için değil, aynı zamanda kendilerinde gördükleri hakkında onlarla konuşacak öğelere sahip olmak için izleyebilecekleri video oyunlarına kendinizi de alıştırınız.
Çocuğunuza farklı türde oyunlar (Eğlence, macera, strateji, simülasyon) sağlayınız.
Çocuğunuz için aile bilgisayarında bir hesap oluşturunuz ve oyun konsolunu çocuğunuzun yalnızca yaşına uygun etkinliklere ulaşabilmesine göre yapılandırınız.
Her zaman, O’nunla birlikte oyun saatlerini ve sürelerini belirleyiniz.
12 yaşından önce, çocuğun gerçek dünyanın karmaşıklığını keşfetmesi, sosyal ilişkilerini deneyimlemesi, davranışlarını ve ortaya çıkardıkları tepkileri, ekranların yarattığı mesafe olmadan test etmesi gerekir.
Önemli Notlar :
•Aynı odada, aile ve arkadaşlar ile oyun tercih vermek önemlidir
• Ekranları oturma odasına yerleştirmek çok önemlidir
•Her gün onunla, ekranlarda gördüklerini, sınıf arkadaşlarının neler izlediğini ve onlarla olan ilişkileri hakkında konuşmak için zaman ayırmak önemlidir.
12 yaşından sonra, çocuğunuz internette tek başına “Sörf yapması”, ancak oynadığı oyunların türüne saygı duymak ve göz kulak olmak için gerekirse onunla bu konuda konuşunuz.
Onu odasından gece boyunca sınırsız bir bağlantıda bırakmaktan kaçınınız.