Avantajele și dezavantajele folosirii televiziunii în viața noastră
Există mulți oameni care nu pot să trăiască fără televizor. De îndată ce ajung acasă, îl aprind. Chiar dacă au de lucru, familie sau prieteni fac totul cu televizorul aprins. Pentru mulți dintre noi, televiziunea este o prezență atât de constantă în viața noastră, încât nu ne-am oprit să ne întrebăm dacă este bine sau nu să folosim televizorul atât de des și majoritatea dintre noi nu se întreabă niciodată dacă televiziunea ne poate face rău și în ce fel.
Avantajele televiziunii
- Poate avea un rol educativ, dacă se aleg atent emisiunile. Programele educaționale sporesc cunoștințele și ne fac mai conștienți de lumea din jur.
- Rămânem informați și actualizați cu privire la ceea ce se întâmplă în lume.
- Există canale care ajută la îmbunătățirea vieții precum canale de gătit care predau rețete, canale care predau lucruri despre bricolaj etc.
- Televiziunea poate ajuta oamenii să învețe lucruri noi.
- Există programe care motivează oamenii să-și aleagă visele.
- Auzirea vocilor în fundal îi ajută pe oameni să se simtă mai puțin singuri.
- Televiziunea poate ajuta la extinderea minții și descoperirea de lucruri noi, cum ar fi când se vizionează documentare.
- Televiziunea îi face pe oameni să se simtă parte a unui grup social. Oferă subiecte de conversație, în plus, se pot viziona programe de interes comun care îi conectează pe oameni la alte persoane, cum ar fi Jocurile Olimpice.
- Televiziunea poate avea beneficii pentru sănătate: exercițiile fizice se pot face în timp ce se vizionează reportaje TV, omul se bucură de peisaje și natură atunci când nu poate ieși din casă etc.
- Încurajează creativitatea. Pentru cei cărora le plac poveștile, televiziunea este o modalitate excelentă de a alimenta acea parte.
- Este o sursă de divertisment. Televiziunea distrează oamenii de orice vârstă.
- Dă de lucru. Lumea televiziunii angajează milioane de oameni direct sau indirect.
Dezavantaje ale televiziunii
- Există o mulțime de conținut neadecvat care poate avea efecte negative și asupra copiilor și adulților impresionabili. Copiii care văd acte violente au mai multe șanse să manifeste un comportament agresiv sau violent și, de asemenea, să creadă că lumea este un loc înfricoșător și că li se va întâmpla ceva rău. Există o corelație de lungă durată între vizionarea violenței la televizor și agresivitatea care începe în copilărie și continuă până la maturitate.
- Există o corelație între vizionarea la televizor și obezitate. Vizionarea excesivă a televiziunii (mai mult de 3 ore pe zi) poate contribui, de asemenea, la dificultăți de somn, probleme de comportament, note scăzute și alte probleme de sănătate.
- Televiziunea ne face antisociali înlocuind familia și prietenii.
- Este o pierdere de timp. Vizionarea la televizor umple timpul pe care o persoană l-ar fi putut petrece făcând lucruri importante și constructive, cum ar fi interacțiunea socială cu alte ființe umane, activitatea fizică, descoperirea naturii în aer liber, citirea, folosirea propriei imaginații sau realizarea altor lucruri precum munca sau teme sau treburile casnice sau petrecerea timpului cu hobby-uri precum arta, muzica etc.
- Cu sute de canale disponibile, telespectatorii pot petrece ore întregi navigând pe canale încercând să găsească ceva care merită.
- Unii oameni trăiesc o mulțime de emoții negative din cauza emisiunilor TV
- Televizorul poate arăta exemple rele și stereotipuri negative care denaturează percepția observatorului asupra lumii. Personajele se angajează adesea într-un comportament riscant, violent sau nesăbuit și întăresc, de asemenea, rolurile rigide de gen și stereotipuri rasiale. De asemenea, poate înfățișa vieți idealizate.
- Televiziunea vrea consumism, reclamele doresc doar ca oamenii să consume indiferent ce altceva.
- Multe emisiuni TV sunt superficiale. Majoritatea programelor de știri examinează doar suprafața problemelor și oferă adesea o imagine distorsionată a evenimentelor. Programele sunt adesea prea scurte și prea des întrerupte de reclame pentru a intra într-un subiect. În loc de dialog bogat, obținem mușcături de sunet goale, sloganuri și fraze înțelepte. Majoritatea reality-show-urilor arată personaje deplorabile care fac lucruri stupide și inutile.
- Televiziunea îți poate strica relațiile. Dacă te uiți la televizor în loc să comunici cu persoana iubită, aceasta este o problemă. Dacă ești atât de implicat în emisiunea ta încât începi să ignori sau să petreci mai puțin timp cu cei dragi, atunci televiziunea este o problemă.
- Poate crea dependență. Televiziunea poate crea dependență ca orice alt comportament care creează dependență.
Recomandări pentru folosirea TV de către copii:
- între 2-6 ani o jumătate de oră pe zi,
- între 6-12 ani de o oră pe zi,
- între 12-18 ani de maxim 2 ore pe zi, aceasta însemnând utilizarea tuturor gadget-urilor, adică atât telefon cumulat cu laptop, tabletă sau smart-watch.